Dziś znowu trochę o ziołach. W poradniku domowym Babci Aliny znalazłam kilka ciekawych wskazówek.
Na początek interesujący przelicznik, może się przydać w szczególności gdy korzystamy z jakichś starych przepisów:
Jak mierzyć dawkowanie ziół
- 1 łyżeczka od herbaty zawiera 1,5-2 g mieszanki ziół
- 1 łyżka stołowa zawiera ok. 5 g mieszanki ziół
- Jeżeli używamy jednego rodzaju ziół, przyjmuje się, że: łyżka stołowa zawiera 3 g kwaitów, 4-5 g liści lub 6-10 g korzeni i owoców
A teraz garść starych przepisów, wybrałam te najciekawsze:
Włosy skłonne do przetłuszczania
po umyciu płuczemy naparem ze skrzypu: 2 garście skrzypu zalewamy litrem wrzącej wody, na 20 minut stawiamy pod przykryciem na ciepłej płycie kuchennej. Odcedzamy i studzimy. Napar ten nie tylko przesusza włosy, ale także wpływa korzystnie na ich wzrost.Włosy słabe
wzmocni nalewka rumiankowo-rozmarynowa: zalewamy pół garści rumianku i pół garści rozmarynu dwoma szklankami czystej wódki. Zakorkowaną butelkę odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Następnie przecedzoną nalewką nacieramy włosy podzielone na małe pasemka. Zabieg powtarzamy 3 razy w tygodniu.Boję się, że ta nalewka może wysuszać trochę włosy, ale dla dziewczyn którym nie straszny alkohol może się okazać użyteczna-nie stosuję się jej codziennie.
http://www.mowimyjak.pl |
Przeciw łupieżowi
skutecznym środkiem jest nalewka z pokrzywy. Pół szklanki pokrzywy suszonej lub świeżej dobrze posiekanej wkładamy do butelki i zalewamy 1,5 szklanki czystej wódki. Korkujemy i odstawiamy na 3 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę cedzimy i zlewamy do czystej butelki. Dwa-trzy razy w tygodniu przecieramy skórę głowy.Gdy włosy wypadają
sporządzamy nalewkę z 2 łyżek korzenia łopianu zalanych 6 łyżkami spirytusu. Nalewka będzie gotowa po tygodniu. Należy pamiętać aby naczynie, w którym na ten czas odstawiona, było szczelnie zamknięte. Nalewką tą przecieramy skórę głowy raz dziennie.Do mycia używamy odwaru z liści pokrzywy, kłącza tataraku, ziela skrzyp, korzenia łopianu ( po 3 łyżki). Zioła zalewamy litrem wody i gotujemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz